За ислямския свят фурмите са нещо като хляба и виното

...
 За ислямския свят фурмите са нещо като хляба и виното
Коментари Харесай

Арабска легенда гласи, че само шест фурми стигат, за да се прекоси Сахара

 За ислямския свят фурмите са нещо като хляба и виното за християнските нации. За европейците, които опознали фурмата преди стотина години, тя е по-скоро източник на прелестно сладостен усет и ентусиазъм за сладкарски импровизации в търсене на нови и нови кулинарни наслаждения.

 Културната фурма е плод на финиковата палма (Phoenix dactilifera). Името Феникс е обещано на растението още от Теофраст и съгласно някои тълкувания това е обвързвано с приликата сред пурпурните зрели плодове на върха на палмата и необятно почитаната в Египет митична птица, която живеела 500 години, преди да изгори в гнездото си, с цел да възкръсне още веднъж от пепелта си. Смята се, че финиковата палма произлиза от земите към Персийския залив и още в древността е била публикувана по поречията на Нил и Ефрат. Според археологически данни култивирането й е почнало преди към 6000 години в Месопотамия, където е била почитана като знак на плодородието. Нейни изображения се срещат в голям брой антични барелефи от този регион. По-късно арабски номади я пренесли в оазисите из пустинята и край крайбрежията на Северна Африка. През Средновековието е била пренесена също в Испания и Южна Италия, само че там климатът се е оказал неособено удобен.

 Дървото е високо към 30-35 метра, а клоните доближават към 5-6 метра дължина. Една палма дава годишно сред 50 и 70 кг плод. Фурмите нормално се употребяват изсушени, само че от тях също по този начин се вършат всякакви сладкиши и даже самун. В Библията е упомената алкохолната напитка сикер, приготвяна от ферментирал сок от фурми. Не би трябвало да се не помни и плодородната сянка, която клоните на финиковата палма дават в пустинята.

 Съвсем разумно фурмата се е настанила като специфичен плод в ислямската просвета и вяра. Смята се, че тя е била обичаната храна на пророка Мохамед, а неговата брачна половинка Айша била споделила, че стопанинът на къща без финикова палма е постоянно гладен. Веднъж пророкът Мохамед пътувал в пустинята и стигнал до оазис, където отпочивал под сянката на една палма, облегнат на нейното стебло. Някаква жена от кервана му предложила столче и той седнал на него. Тогава според преданието палмата заплакала, тъй като била изгубила поддръжката на пророка Мохамед.

 Сушените фурми са доста хранителни. В 100 г има към 270 калории, като калоричността се дължи най-вече на високото наличие на плодови захари (глюкоза, фруктоза и цукроза). Мазнините са към 0,5%, а белтъчините - 1-2%. Всичко това прави фурмите подобаващи при някои диети. Според антично арабско вярване единствено от шест фурми човек може да събере толкоз сили, че да прекоси пустинята, да победи всичките си врагове и по-късно да прекара вълнуващи мигове с обичаната жена. Звучи мощно пресилено, само че несъмнено има доза истина. Диетолози настояват, че фурмите усъвършенстват работата на мозъка и са извънредно скъпа храна поради високото наличие на желязо, магнезий, фосфор, минерали, доста витамини и някои незаменими аминокиселини. Според някои калкулации една фурма дневно с чаша прясно мляко била задоволителна за оцеляването на индивида. Но не се споделя какъв брой дълго продължава оцеляването, заради което е за предпочитане да не се опитва.  

 Енергийната стойност на 100 g от ядливата част на плода е 142-274 калории, а на сушените фурми - 340 калории. Плодовете съдържат от 40 до 77,5% изсъхнало вещество. Фурмите са нискокалорични, тъй че не се колебайте да ги употребявате вместо сладкиши и да поддържате обикновено тегло. Учените считат, че 10 фурми дневно са задоволителни да обезпечат дневната норма за човешкия организъм от манган, мед, сяра, половината належащо количество желязо и една четвърт калция.

 Съвременната медицина е разкрила, че фурмите не придвижват никакви рискови за човешкото здраве бактерии, микроби и паразити и са уместно средство за битка против амебата. Съдържащите се в плода субстанции могат да унищожат болестотворните бактерии в човешкия организъм. Благодарение на витамините А и В, фурмите са потребни за подсилване на зрението и мускулатурата. Сушените фурми имат удобно влияние върху мозъка, като усилват продуктивността му с 20%. Заради високото наличие на калий, те подтикват сърдечната активност и могат да послужат като тонизиращо и укрепващо средство, изключително след дълготрайно боледуване.

Накратко, фурмите са по едно и също време плод, храна и лекарство, без които човек може да живее, само че въпреки всичко е целесъобразно да имате на разположение от този извънредно потребен плод.

Инфо: www.segabg.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР